Και είναι η "(Ρ)αμπελιά"! To 1o κρασί της νέας γενιάς του Οινοποιείου Χατζηδάκη

H single vineyard “Σαντορίνη” του Οινοποιείου Χατζηδάκη έχει ιδιαιτερότητες που την κάνουν “φλέρτυ” & το Πάσχα της "πάει".

Hatzidakis Winery

Στις οινικές ιστορίες, η Σαντορίνη είναι το νησί εκείνο που πάντα εστιάζεις το ενδιαφέρον και την προσοχή σου. Είτε για τον αμπελώνα, είτε για τις ποικιλίες, το terroir καθώς και τις συνθήκες που επικρατούν μέσα από τις οποίες πηγάζουν και οι ιδιαιτερότητες που ανακαλύπτεις και σε κάθε προιόν.

Από τα πολύβουα Φηρά, το Καμάρι, τον Πύργο, την Έξω Γωνιά μέχρι την Περίσα, το Εμπορίο και πίσω στην Οία, οι πρώτες εικόνες με τις οποίες γεμίζεις είναι με αμπελοτεμάχια τα οποία εκτείνονται κατά μήκος όλου του οδικού δικτύου και προκαλούν σαφώς όλα τα βλέμματα.

Στη περιοχή του Ακρωτηρίου τα αρχαιολογικά ευρήματα έχουν δείξει ότι τα αμπέλια καλλιεργούνταν από τον 17ο αιώνα, το έδαφος ηφαιστειογενές πλούσιο σε τέφρα και ελαφρόπετρα, με ανέμους και σπάνιες βροχοπτώσεις, με μεγάλη περίοδο ηλιοφάνειας, χαρακτηριστικό που βοηθά στο να ωριμάσει καλά το σταφύλι και με την διαμόρφωση του αμπελιού σε κουλούρες που έχει το λόγο του. Όλα αυτά λοιπόν συνθέτουν ένα μωσαϊκό πολύπλοκο, ιδιαίτερο και απόλυτα ξεχωριστό.

Hatzidakis Winery

Μία στάση στο Οινοποιείο Χατζηδάκη είναι στα must για πολλούς λόγους. Όπως επίσης και η δοκιμή της ετικέτας "(Ρ)αμπελιά” που δίνει αυτή την νότα έκπληξης με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που την κάνουν κάτι περισσότερο από φλέρτυ. Η νέα γενιά του Οινοποιείου εξαιρετικά δραστήρια με απόλυτη πίστη στην ανάδειξη του μικροκλίματος του νησιού, με οινοποιήσεις που έχουν συζητηθεί και κρασιά "σταθμό” που ταξιδεύουν στην ελληνική και διεθνή αγορά περήφανα. Οι πιστοποιημένοι βιολογικοί αμπελώνες και φυσικά η βιολογική καλλιέργεια αποτελούν για όλη την ομάδα του Hatzidakis Winery το δικό τους "ευαγγέλιo” όπως επίσης και η μη χρήση χημικών ουσιών στα κρασιά τους. 

Η "(Ρ)αμπελιά” έχει την τόλμη που της αξίζει όπως & η νέα γενιά του Hatzidakis Winery!

Μία ετικέτα ξεχωριστή, τολμηρή, καινοτόμα & ταυτόχρονα ρομαντική! Η νέα γενιά άλλωστε του Οινοποιείου Χατζηδάκη δεν σταματά να δημιουργεί και αυτή την φορά συστήνει ένα κρασί με άπλετη προσωπικότητα και ιδιαιτερότητα. Πρόκειται για την single vineyard ΠΟΠ "Σαντορίνη” από 100% Ασύρτικο η οποία προέρχεται από έναν και μοναδικό αμπελώνα στο νησί που έχει ενταχθεί από την ομάδα στους Βιολογικούς Αμπελώνες του Οινοποιείου τα τελευταία 4 χρόνια.  

Ο τρύγος πραγματοποιείται χειρωνακτικά, κατά την οινοποίηση έχει γίνει χρήση μόνο γηγενών ζυμών με το 70% του κρασιού να ωριμάζει με τις οινολάσπες για 12 μήνες σε ανοξείδωτη δεξαμενή ενώ το 30% να παλαιώνει σε γαλλικά δρύινα βαρέλια.

Hatzidakis Winery

Ένα κομψό και ξεχωριστό κρασί με νεύρο παρουσιάζεται με λαμπερή όψη όπου το λεμονί του χρώμα κάνει αίσθηση. Με μύτη εντυπωσιακή αλλά και με στόμα γεμάτο από αρώματα άνθεων και βοτάνων, ώριμων εσπεριδοειδών με τον ορυκτό πλούτο που αναμένεται. Η οξύτητα του διαφαίνεται τονισμένη όμως ισορροπεί κάλλιστα και με το υπόλοιπο σύνολο. Η επίγευση μακρά και ελαφρώς αλμυρή.

Και γιατί Ραμπελιά…? Μία ωραία ιστορία λέει ότι είναι ένα κυκλαδίτικο γυναικείο όνομα το οποίο το έδιναν συγκεκριμένα οι αμπελουργοί στις κόρες τους τις οποίες τις ονόμαζαν "Μπέλα”. Η ετικέτα έχει σχεδιαστεί από την Αριάδνη Χατζηδάκη η οποία αποφάσισε να βάλει ένα "Ρ” στην αρχή ώστε να τονιστεί η λέξη "αμπελιά” η οποία είναι μία ντοπιολαλιά καθώς έτσι αποκαλούν οι Σαντορινιοί τα αμπέλια τους.

Το story επίσης που επικρατεί πίσω από το σκίτσο έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Η αρχική ιδέα ουσιαστικά για το "μάτι" ήρθε έπειτα από τη συναναστροφή της Αριάδνης Χατζηδάκη με τους αμπελουργούς του νησιού, οι οποίοι δίνουν μεγάλη προσοχή στα μάτια της αμπελιάς σε κάθε διαδικασία κλαδέματος. Ταυτοχρόνως λειτουργεί και "μεταφορικά" καθώς σε μεταφέρει δυναμικά και ρομαντικά στο "μάτι" της νέας γενιάς, στην προσήλωση στο τόπο και στην ανάδειξη του μέσα από το κρασί καθώς και στις νέες πρακτικές που έχουν υιοθετηθεί στο Οινοποιείο Χατζηδάκης. 

Λεπτομέρειες Οίνου

Χρώμα: Λευκό
Γλυκύτητα: Ξηρό
Ποικιλία: 100% Ασύρτικο
Χρονιά: 2021
Παραγωγός: Hatzidakis Winery
Αλκοόλ: 14 %
Χώρα: Ελλάδα
Περιοχή: Σαντορίνη 

Hatzidakis Winery

Με τι να το συνδυάσεις

Food pairing

Αξίζει να συνδυαστεί με την παραδοσιακή φέτα ιδιαίτερα αν είναι και λίγο αλμυρή, με το λαδοτύρι Λέσβου, το καρίκι Τήνου ή την κοπανιστή Μυκόνου. Η άλλη εκδοχή του τυριού σε σαγανάκι του "πάει" ιδιαιτέρως.

Ψητές πιπεριές, κολοκυθοκεφτέδες και χορτόπιτες με τυρί έχουν λόγο να συνδυαστούν με το συγκεκριμένο κρασί. Για τις γιορτινές μέρες και τα κυρίως πιάτα, το κατσικάκι στο φούρνο, ένα χοιρινό μπούτι με σάλτσα πορτοκαλιού για τις πιο fine επιλογές αλλά και το αρνάκι φρικασέ κάνουν άψογη γευστική παρέα. Με μαγειρίτσα με λευκή σάλτσα, σουβλιστό αρνί καθώς και με ζουμερό κοντοσούβλι έχει κάθε λόγο να κάνει "πάντρεμα” η (Ρ)αμπελιά.

Όσον αφορά τα επιδόρπια  κιουνεφέ, πορτοκαλόπιτα, σουφλέ σοκολάτας γάλακτος με αλμυρή καραμέλα, γαλακτομπούρεκο, και μπακλαβάς "προσγειώνονται" στο τραπέζι και δίνουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα στον ουρανίσκο συνδυαστικά με το κρασί.

www.hatzidakiswinery.gr | facebook: Hatzidakis Winery-Οινοποιείο Χατζηδάκη | instagram: Hatzidakis Winery | τηλέφωνο επικοινωνίας: 698 110 7180

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Προθεσμία μέχρι τις 10 Μαΐου για τον διαγωνισμό "Πρασινίζουμε το Γκρίζο"

Οι κάτοικοι καλούνται να μεταμορφώσουν τα μπαλκόνια, τις ταράτσες, τις αυλές και άλλους ανοιχτούς χώρους σε πράσινες γωνιές, να τις φωτογραφίσουν και να τις μοιραστούν στην ιστοσελίδα organizationearth.org.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/05/2024

Διήμερη εθελοντική αιμοδοσία για παιδιά με μεσογειακή αναιμία

Παράλληλα, ξεκινάει ομάδα συμβουλευτικής υποστήριξης ενηλίκων με θέμα το άγχος και τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα που συναντούν οι άνθρωποι στη διαχείριση της καθημερινότητας τους.

Πολ Όστερ: Ο καπνός εξαφανίζεται

Ο συγγραφέας Πολ Όστερ έφυγε από τη ζωή την τελευταία μέρα του Απρίλη. Ήταν εβδομήντα επτά χρονών.

London Wine Fair 2024: To ελληνικό κρασί σε μία από τις μεγαλύτερες οινικές εκθέσεις

Ετικέτες της χώρας μας θα δώσουν το παρών σε ένα από τα σημαντικότερα οινικά event του πλανήτη.

Το πρώτο σημαντικό βήμα για τον σχεδιασμό αξιοποίησης της ΟΧΕ από τον Δήμο Αθηναίων

Ο Δήμος Αθηναίων θα αξιοποιήσει το ποσό των 101 εκατ. ευρώ προκειμένου να υλοποιηθούν περισσότερα από 40 σημαντικά έργα και δράσεις τα οποία θα αλλάξουν την εικόνα της πόλης.

Οι καλύτερες συνταγές για το πασχαλινό τραπέζι

Η Λαμπρή δεν είναι συνώνυμη του οβελία. Μένει ν' ανακαλύψουμε και άλλα υπέροχα πασχαλιάτικα φαγητά. Αν, λοιπόν, έχετε προγραμματίσει να σουβλίσετε αρνί, καλό κουράγιο και καλοφάγωτο, αλλά...

Τα παραδοσιακά γλυκά του Πάσχα, πέρα από τα καθιερωμένα!

Τα νηστίσιμα σκαλτσούνια θέλουν την ώρα τους αλλά είναι υπέροχα, τα πασχαλινά κουλούρια είναι εύκολα και μυρωδάτα, τα τσουρέκια με το κόκκινο αβγό απαραίτητα και γιατί να μη δοκιμάσουμε καλιτσουνάκια με ανθότυρο, τάρτα μελιτίνι ή τα "πουντζά" της Αστυπάλαιας...